Nut van een olie catchtank in uw auto

Wanneer u een normale personenauto gebruikt, is de kans klein dat deze van een olie catchtank voorzien is. Mocht u echter in het bezit zijn van een sportauto, dan is het gebruik van dit onderdeel veel gebruikelijker. Een sportauto moet zo betrouwbaar mogelijk werken, waarbij u wilt voorkomen dat systemen worden beïnvloed door bijvoorbeeld gelekte oliedampen. Een olie catchtank kan u hierbij helpen, door deze olielampen en losse olie voor u op te vangen. In een normale personenauto is dit niet noodzakelijk, omdat het olie opnieuw in het inlaattraject van de auto wordt opgenomen. Dit kan echter leiden tot een snellere vervuiling van de motor, wat voor slijtage aan onderdelen van de motor zorgt. Iets wat u vanzelfsprekend liever voorkomt!

Werking van een olie catchtank

Normale auto’s moeten zo schoon mogelijk werken. Door de vrijgekomen oliedampen opnieuw in het inlaattraject van de auto op te nemen, komen deze niet vrij en werkt de auto schoner. Bij het opnieuw opnemen van de oliedampen zal het lambdasignaal in de auto beïnvloed worden. De sensor die aan dit signaal gekoppeld zit, meet het percentage schone zuurstof in het uitlaatgas van uw auto. Als dit aandeel niet meer klopt, zal de afstelling van de auto veranderd worden. Dit wilt u vanzelfsprekend voorkomen. Zeker wanneer u de auto competitief gebruikt.

Met een olie catchtank is het mogelijk om te voorkomen dat de oliedampen opnieuw in het inlaattraject worden opgenomen. Zo wordt de sensor van het lambdasignaal in de auto minder snel getriggerd, waardoor de afstelling onveranderd blijft.