Wat is leasen?

wat is shortlease

Je zit eraan te denken om een auto aan te schaffen. Maar nu heb je ook gehoord dat het mogelijk is om een auto te leasen. Wat staat je te wachten als je een auto wilt leasen? Hieronder leggen wij het je in het kort uit. Het is bij sommige dealers ook mogelijk om voor kortere tijd een auto te leasen. Meer uitleg over shortlease? Lees hier wat shortlease is.

Leasen v.s. een auto kopen

Een auto leasen is iets anders dan een auto kopen. Als je een auto koopt, doe je dit meestal van je spaargeld, of neem je een lening van de bank en betaal je maandelijks een bedrag terug. Dit doe je totdat jij de auto volledig bezit. Lease je een auto, dan heb je geen lening van de bank nodig om in de auto te mogen rijden. Je krijgt de auto dan ook niet in bezit. Je betaalt maandelijks een bedrag om in de auto te mogen rijden en voor het onderhoud. Tip: wil je de auto wel bezitten na afloop van je leasecontract? Check bij je dealer of dit een mogelijkheid is.

Waardebepaling na afloop

Tijdens de periode dat jij met de auto rijdt, vermindert de auto in waarde. Hoeveel dit is, overleg je met de dealer. Je kan afspreken dat je in het contract zet hoeveel de auto na afloop van de lease nog waard is. Je kan ook afspreken dat er wordt bepaald hoeveel de auto nog waard is wanneer je hem terugbrengt na afloop. Dit kan in je voordeel uitvallen als de auto nog meer waard blijkt te zijn dan verwacht – dan krijg je geld terug. Maar het kan dus ook in je nadeel uitvallen waardoor je bij moet betalen. Tip: het is typisch dat auto’s die hun waarde beter behouden, minder per maand kosten om te leasen.

Let op de kilometers

Ben je juist van plan heel veel met de auto te rijden of vrij weinig? Des te meer kilometers je maakt, des te meer de auto slijt door gebruik. Daarom wordt in je leasecontract een aantal kilometers afgesproken dat je per maand met de auto mag rijden. Zorg er voor dat dit genoeg is, maar ook niet zoveel dat je veel betaalt voor honderden kilometers die je geen enkele maand rijdt.