Welke autoverzekeringen bestaan er precies allemaal?

De ene autoverzekering is de andere niet. Zoveel mag duidelijk zijn wanneer u ervoor kiest om het aanbod met autoverzekeringen op de markt even van naderbij te bekijken. Voordat u een autoverzekering afsluit is het altijd belangrijk om goed na te denken over het type verzekering waar u nood aan heeft. Daarbij spreekt het voor zich dat er ook rekening dient te worden gehouden met bijvoorbeeld de prijs die u voor de autoverzekering van uw keuze wenst te betalen. In ieder geval, stelt u zich de vraag welke autoverzekeringen er nu precies allemaal op de markt zijn terug te vinden en over welke eigenschappen deze beschikken? Dan is het altijd de moeite waard om u even te verdiepen in de informatie welke is terug te vinden hier op deze pagina! 

 1. 1.) De WA-verzekering voor het verzekeren van schade aan derden

De eerste autoverzekering die we aan u voorstellen is de WA-verzekering. Van alle autoverzekeringen die er bestaan is dit de enige verzekering die bij wet verplicht is. Wanneer u uitsluitend wenst te voldoen aan de wettelijke verplichting is het afsluiten van dit type autoverzekering dan ook voldoende. Kiest u voor het afsluiten van één van de meer uitgebreide autoverzekeringen welke op de markt zijn terug te vinden? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat de WA-dekking daar ook altijd deel van uitmaakt. Dit betekent dat u ongeacht het type autoverzekering waarvoor u kiest altijd bent verzekerd van een WA-dekking.

Er kan perfect worden gesteld dat van alle autoverzekeringen op de markt de WA-verzekering ook veruit de voordeligste is. Dat heeft natuurlijk hoofdzakelijk te maken met het karakter waar deze verzekering over beschikt. Het is namelijk zo dat de WA-verzekering (hoe vreemd dat wellicht ook mag klinken) geen schade aan uw eigen auto indekt. Wat dekt ze dan wel? De schade die door u wordt veroorzaakt ten opzichte van derden. Is dat wel interessant? Zeker. Door het afsluiten van een WA-verzekering wordt er namelijk voor gezorgd dat beide betrokken partijen van het ongeval kunnen rekenen op financiële zekerheid. Voordat de WA-verzekering wettelijk werd verplicht was dat helaas niet het geval. 

 1. Is de prijs van de WA-verzekering vergelijken interessant of niet?

Er is één belangrijk misverstand welke in de praktijk de ronde doet over de WA-verzekering. Het verplichte karakter waar dit type van autoverzekering over beschikt zorgt er namelijk voor dat mensen er zomaar vanuit gaan dat de prijs van deze verzekering overal hetzelfde is. Bijgevolg zou het dan ook niet interessant zijn om de WA autoverzekeringen te vergelijken. Dat is echter helemaal niet correct. In de praktijk kan er dan ook worden vastgesteld dat de prijs van de WA-verzekering bij verschillende verzekeraars wel degelijk kan verschillen. Een vergelijking uitvoeren is dus ook bij deze autoverzekering zeker en vast interessant. 

 1. 2.) De beperkt casco verzekering voor gedeeltelijke indekking van eigen schade

Wilt u liever kiezen voor één van de meer uitgebreide autoverzekeringen die er bestaan? Bent u echter niet van plan om de premie van een volwaardige all risk autoverzekering te betalen? In dat geval kunt u er ook voor kiezen om te kijken in de richting van een beperkt casco autoverzekering. Deze autoverzekeringen dekken niet alle schade aan het eigen voertuig aan, maar toch behoorlijk wat. Het gaat hierbij concreet om de volgende dekkingen: 

 • Schade door brand en een explosie; 
 • Schade als gevolg van een blikseminslag; 
 • Schade door diefstal; 
 • Een sterretje in de voorruit; 
 • Schade door een botsing met dieren;

Het spreekt voor zich dat u ook bij het afsluiten van één van de beperkte casco autoverzekeringen kunt rekenen op een aanwezige WA-dekking. Ook de schade die u mogelijks aanricht ten opzichte van derden wordt dus met andere woorden perfect verzekert. Let op, het spreekt voor zich dat de kosten voor het afsluiten van één van de verschillende beperkte casco autoverzekeringen op de markt aanzienlijk hoger liggen in vergelijking met de WA-verzekering. Dit gezegd hebbende vallen ze wel nog altijd heel wat voordeliger uit dan de kostprijs die moet worden betaald voor een all risk autoverzekering. 

 1. 3.) De all risk autoverzekering voor het verzekeren van alle schade

Van alle autoverzekeringen die er bestaan is het zo dat de all risk autoverzekering veruit de duurste is. Dit is van alle autoverzekeringen op de markt echter ook de meest complete. Bij een all risk autoverzekering kunt u dan ook niet alleen rekenen op de aanwezigheid van de WA-dekkingen en alle dekkingen welke deel uitmaken van de beperkt cascoverzekering, maar ook op een dekking van eigen schade. Wat is deze schade nu precies? In principe alles. Dit geldt dus ook voor de schade die u zelf veroorzaakt wanneer u bijvoorbeeld tegen een paaltje rijdt. Omdat werkelijk elke vorm van schade aan uw auto door de all risk autoverzekering wordt verzekert spreekt het voor zich dat de kostprijs daarvoor hoog uitvalt.

In de praktijk gebeurt het niet zelden dat mensen bij het afsluiten van één van de all risk autoverzekeringen op de markt enkele foutieve keuzes maken. Dit geldt niet in het minst voor de manier waarop ze met hun verzekering omgaan. Veel mensen die een all risk afsluiten denken dat ze geen voorzichtigheid meer aan de dag moeten leggen in het verkeer. De schade die wordt veroorzaakt wordt immers toch terugbetaald… of niet helemaal? Er zijn wat dit betreft twee belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden, namelijk:

 1. Ook voor all risk autoverzekeringen geldt altijd een bepaalde vrijstelling; 
 2. Bij teveel schadegevallen kan de verzekeringspolis worden geannuleerd; 

In het bijzonder dit laatste punt is iets om rekening mee te houden. Op het ogenblik dat een verzekeraar het idee heeft dat er van de all risk dekking wordt geprofiteerd is de kans bijzonder groot dat deze uw polis zal opzeggen. In dat geval is het ook niet zomaar zaak om over te stappen naar een andere verzekeraar. De data wordt inmiddels onderling tussen de verschillende verzekeraars uitgewisseld. De kans bestaat dan ook dat u bij zeer ernstige schadegevallen (met hoge kosten) geen nieuwe all risk meer zult kunnen afsluiten.