Wat maakt een aluminium boot speciaal?

aluminium werkboot

Aluminium is een extreem sterk materiaal, dat geschikt is voor boten met minimaal onderhoud en een lang boot seizoen voor de eigenaar. Vooral in de Noordse landen met rotsachtige stranden en soms ondiep water, in aanvulling op wisselende en veeleisende weersomstandigheden, zijn aluminium boten de beste optie. Dit is de reden waarom aluminium boten de voorkeur hebben van nationale agentschappen. Denk hierbij aan Noorse opsporings- en reddingsdiensten en het Noorse Instituut voor marien onderzoek.

Voordelen van aluminium boten ten opzichte van glasvezel boten (GVK)

Levensduur

Boten van aluminium hebben duidelijk de langste levensduur van de twee. Een zeer hoge materiaalsterkte, goede corrosieweerstand en andere voordelen van aluminium maken het mogelijk dat een aluminium boot gemakkelijk 30-40 jaar kan leven. Deze levensduur resulteert ook in een lage waardevermindering en een hoge doorverkoopwaarde.

Impact

GFK-materiaal is extreem bros en is dus onderhevig aan barsten en breuk tijdens grote schokken terwijl aluminium een ​​aanzienlijke ductiliteit heeft, d.w.z. het vermogen om permanente vervorming te weerstaan ​​zonder te scheuren. Dit komt omdat aluminium een ​​lage elasticiteitsmodulus heeft, het absorbeert de energie van de impact en voorkomt schade.

Gewicht

Aluminium boten zijn 30% tot 40% lichter dan fiberglas boten en 45% tot 55% lichter dan stalen boten. Deze gewichtsbesparing biedt vele voordelen, waaronder een lager brandstofverbruik, hogere snelheden en een groter laadvermogen. Minder gewicht maakt het ook gemakkelijker om de boot aan wal te vervoeren en te hanteren.

Blootstelling aan de zon

Aluminium wordt niet beïnvloed door ultraviolette stralen van de zon, die de gelcoat van de fiberglasboot, de romp en de onderliggende structuur kunnen beschadigen. Dit zal glasvezelboten na verloop van tijd kwetsbaar maken.

Ontvlambaarheid

Aluminium brandt niet. GVK-boten bevatten harsen op basis van aardolie die energetisch verbranden. Vuurvertragende hars maakt ze moeilijker te “aansteken”, maar desalniettemin is het branden energiek eenmaal begonnen.

Milieuvriendelijk

Aluminium is 100% recyclebaar, waardoor het een milieuvriendelijker materiaal is om te gebruiken dan glasvezel. Het terugwinnen van fiberglas is een langer, gecompliceerder, minder efficiënt (~ 80%) en duur proces. Over het dumpen van niet meer gebruikte fiberglasboten heeft het Noorse ministerie van Milieu zijn bezorgdheid geuit.